FAQ: Všechno, co jste kdy (ne)chtěli vědět o FI

Studijní obory a programy


Rok, kdy jsem začínal studovat (2018), byl zároveň posledním rokem, kdy na fakultě ještě fungovaly staré studijní obory. Těch bylo pro bakalářské studium na výběr kolem deseti, ale základ většiny byl v podstatě podobný, lišilo se často jen pár drobností, případně některé obory měly třeba povinné těžší verze předmětů a podobně. (Já jsem si vybral Aplikovanou informatiku, a to podle jednoduchého klíče "šlo tam hodně lidí a znělo to, že to má praktické využití". Takže budu - samozřejmě pokud se mi podaří dostudovat - v podstatě posledním studentem Aplikované informatiky, aspoň až do další reformy.)

Od podzimu 2019 univerzita přejde na nový systém studijních programů. Teoreticky by stačilo změnit obory na programy a udělit jim potřebné akreditace, ale fakulta to vzala jako příležitost ke změnám. Mění doporučené průchody studiem i samotné předměty; i když spousta věcí zůstane při starém, o spoustě věcí slýchám, že se ještě pořádně neví, jak to bude. Nově jsou na výběr (mimo učitelství) jen dva základní studijní programy, teoretičtější a obecnější Informatika a praktičtěji zaměřené Programování a vývoj aplikací. Výběr tak bude o dost snazší kvůli míň variantám, ale zároveň důležitější, protože se oba programy dost liší ve skladbě.
(Podrobnosti v novém studijním katalogu, pro srovnání přidávám i odkaz na starý katalog)

Co se ale naštěstí nemění je volnost v zapisování předmětů, což je podle mě největší výhoda MUNI. Pro každý program existuje série povinných a povinně volitelných předmětů, které je potřeba absolvovat, ale jen na nás, v jakém pořadí a kdy si je zapíšeme (samozřejmě existují určitá omezení na počet kreditů za semestr a na to, které předměty si jde zapsat, předměty mají zpravidla prerekvizity, tzn. vyžadují absolvovat třeba jiné předměty předtím). Člověk si tak může třeba udělat volnější semestr. Bohužel některé předměty jsou otevřené jen pro studenty některých fakult nebo dokonce programů, ale dá se požádat o výjimku, takže pokud to dokážete dostatečně dobře zdůvodnit, dá se zapsat skoro cokoliv.

Organizace výuky

Předměty můžou mít přednášky a/nebo cvičení.

Na přednáškách bývá účast nepovinná a většina se jich nahrává, což ocení člověk hlavně ve chvíli, kdy je přednáška v osm ráno a nechce se mu na ni vstávat. Na druhou stranu se pak donutit si tu přednášku pustit a ještě dávat u toho pozor je skoro nadlidský úkol. Výhodou taky je, že hlavní přednášky bývají většinou v několika místnostech najednou (přednášející přenáší obraz a zvuk do ostatních přednáškovek), čehož se dá využít třeba pokud nestačíme sníst oběd/svačinu do přednášky nebo když nám přednáška slouží jen jako zvuková kulisa třeba při programování úkolu.

Cvičení můžou (ale nemusí) být povinná, často se na nich píšou minipísemky nebo odpovědníky z přednášek. Na rozdíl od přednášek si cvičícího a termín cvičení vybíráme sami při zápisu předmětů. S trochou štěstí a rychlým internetem je tak možné si třeba udělat rozvrh, kdy je škola jen tři dny v týdnu nebo jenom dopoledne. V horším případě ale může zbýt třeba jen termíny od šesti do osmi večer nebo v době jiných přednášek, případně horší cvičící, co dělají těžší písemky nebo látku neumí vysvětlit... Sečteno a podtrženo, zápis předmětů je u mě vždycky snad nejvíc stresujícím okamžikem semestru, jestli se stihnu zaregistrovat do všech skupin, kam chci - kam se hrabou zkoušky :)

Jídlo

Jak už jsem možná někde zmiňoval, přímo na fakultě je soukromý bufet, kde mají opravdu všechno možné, od sešitů přes zákusky a sušenky až po párky v rohlíku, zapečené tortilly a bagety... Na svačinu ideální (pokud člověk přežije trochu vyšší cenu), na oběd se mi osvědčilo chodit do menzy na přf (do 10 minut pěšky) nebo do centra na Moravák (10 minut busem), menza na právech byla bohužel celý podzim 2018 zavřená. Prý by měla být už částečně provizorně znovuotevřena, ale zatím jsem tam nebyl.

Asi jsem začal být hrozně vybíravý, občas mám z těch cca dvaceti jídel (z nichž ale část je stála nabídka) denně problém si vybrat a radši jdu někam na meníčko :)

Ubytování

Registrace kolejí je ještě daleko větší boj než zápis předmětů. U kolejí se totiž nebojuje až tak o to, kde bude člověk ubytovaný, ale spíš jestli vůbec, protože studentů hledajících koleje bylo v létě mnohem víc než dostupných míst (a nepředpokládám, že by se to v příštích letech změnilo).

Mně jako poměrně náročnému člověku není příjemná už samotná představa dlouhodobého sdílení pokoje s někým jiným, vůbec nemluvě o člověku, kterého neznám, nebo o sdílení koupelny s celým patrem, jak je na mnoha kolejích běžné. Proto z mého pohledu existují snad jen dvojí pěkné (nebo spíš aspoň trochu přijatelné) koleje: první jsou na Kounicově, které jsou hodně blízko fakulty, ale bohužel nemají vlastní kuchyň a koupelna je sdílená se sousedním pokojem(jak už jsem říkal, pořád lepší než celé patro), druhé jsou pak na Vinařské, ale z nich je to na fakultu poměrně daleko a jen část je navíc rekonstruovaná. Každopádně jsem se rozhodl neriskovat a radši jít s kamarády do bytu - není to levné ani jednoduché byt není, pokud to není přes známé, ale nám to nakonec vyšlo (pro představu jsme byt hledali cca od května a našli až v červenci, a to ještě se štěstím, ale zase nejsme úplně nenároční) a lidem, co jim není jedno, kde bydlí, bych doporučil zkusit to samé.

Užitečné odkazy

Blogy ostatních studentů informatiky (dle roku nástupu):

Fuyune (2017) (za mě asi nejlepší zdroj, je to aktuální a přehledné)

Fitli (2017)

Adam (2015)

Dominika (2015)

Honza (2011)

Náhodně objevená diskuze, ve které je docela detailní srovnání MUNI a VUT (pokud někomu to srovnání v minulém příspěvku ještě nestačilo), podobných diskuzí je asi na internetu spousta.

Databáze některých vyučujících na FI - opět už je trochu starší, ale poskytuje přehled o některých cvičících a jejich hodnocení: Tabulka

Mezi studenty funguje dokumentový server na sdílení poznámek z písemek, starých zadání apod.

Většina záznamů přednášek není veřejně přístupná, ale jsou i výjimky (většinou zelené), pro ukázku by to mohlo stačit.

A samozřejmě i koleje a menzy mají vlastní stránky

Co se týče Informačního systému, všechno hezky popsala Fuyune ve svém novém článku.

Pokud by vás cokoliv zajímalo, ozvěte se v kontaktním formuláři nebo na Discordu (ten možná sleduju víc) :)

A jak naše fakulta vypadá?

Teď

Výsledek obrázku pro fakulta informatiky mu

(foto: oficiální web fi.muni.cz)

Pro srovnání: takhle to vypadalo před rokem 2012

Soubor:Photography of Faculty of Informatics, Masaryk University.jpg

(foto: wikipedia, autor: Jakub "Ježísheck" Kolář)

A tohle je vizualizace po dokončení rekonstrukce plánované na roky 2020-2024
(bližší informace o tom, jaká rekonstrukce nejspíš fakultu čeká, zde)

(foto: webcentrum.muni.cz, vizualizace Pelčák A Partner)


(foto: webcentrum.muni.cz, vizualizace Pelčák A Partner)

Sice i pokud dodrží plán, tak to bude hotové asi tak až budu dělat magisterské státnice, a možná ani to ne, ale i tak to vypadá fakt dobře. Kdybych si musel prodloužit studium, aspoň budu mít nějakou výmluvu ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

9. semestr: Work-school-life balance

1. semestr: New Beginning